18 Aralık 2014 Perşembe

INCENDIES DİYE MUHTEŞEM BİR FİLM




Incendies...

Hayatımda beni en fazla şaşırtan filmlerden biriydi diye başlayayım. Hatta şaşırtmak az kalır, şok edecek kadar çarpıcı bir film Incendies. Türünü dram olarak nitelendirebiliriz bu nedenle uzun bir süre yavaş ilerliyor ama  zaman zaman araya sıkıştırdığı öyle sert sahneler var ki, o sahnelerde yüreğiniz yerinden oynuyor adeta, insanoğlunun kirli duygularını sorguluyor, kızıyor ve üzülüyorsunuz.  Ama esas çarpıcı kısım bunlar da değil, esas çarpıcı kısım "dan" diye kafanıza vurulan son. Şok edici son.

Film biri erkek (Simon) biri kız (Jeanne) olan ikiz kardeşlerin annelerinin vasiyetini öğrenmesi ile başlıyor. Vasiyete göre anneleri; çıplak bir şekilde, yüzü toprağa, sırtı ise Dünya'ya dönük olarak gömülecek ve başına ne bir mezar taşı konulacak ne de bir yerde ismi yazacaktır. İkizler bu ilginç isteği öğrendikten sonra gene anneleri tarafından hazırlanmış iki zarftan biri kayıp abilerini bulması ve ona vermesi üzerine Simon'a, diğeri de kayıp babalarını bulması ve aynı şekilde teslim etmesi üzerine Jeanne'a verilir. Son olarak da ikizlere, bu görevlerini yerine getirdikten sonra alıp okuyabilecekleri 3. bir zarf daha olduğu ve ancak o zaman annelerinin ismini bir mezar taşına yazabilecekleri açıklanır.

Başlangıcı bile oldukça ilginç bir film değil mi?

Simon annelerinin bu isteğini saçma bulurken, Jeanne kardeşine karşı çıkar ve hemen annesinin doğduğu topraklara, Lübnan'a doğru yola koyulur. Sonra Jeanne'ın öğrendiği kimi gerçeklerle beraber Simon da duruma kayıtsız kalamaz ve o da Lübnan'a gidip abisini bulmak için her türlü mücadeleyi vermeye başlar.

Filmin Lübnan'daki kısmı bir ikizlerin gözünden bir de annelerinin hatıraları üzerinden anlatılıyor. Biz de bu sırada Lübnan'ın eski halini ve yeni halini görüyor, nelerin değiştiğine tanıklık ediyoruz. Lübnan'ın eski halinde iç savaş, huzursuzluk ve acı var. Yazımın başında belirttiğim insanın yüreğini yerinden oynatan acılar var.

Türkçe'ye İçimdeki Yangın olarak çevrilmiş bu filmi iyi bir sinema sever olan herkese tavsiye ediyorum. Film oldukça uzun, izlemesi biraz sabır istiyor, ancak kesinlikle buna değer. Bu filmi kaçıran çok şey kaçırmış olur benden söylemesi. Son olarak, filmin içerdiği bazı sahneler nedeniyle çoluk-çocuk izlenebilecek bir film olmadığını belirteyim. Ayrıca bu filmi ya yalnız izleyin ya da sanatsal ve dram filmlerine katlanabilen birileriyle izleyin. Yoksa filmin ilk yarım saatinden bile sıkılıp kaçabilirler. Neyse bu kadar konuşma yeter. Herkese iyi seyirler.

Yönetmen:  Denis Villeneuve

Oyuncular:  Lubna Azabal, Melissa Desormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder